Ammunitiehaven 351, 2511XL, The Hague. The Netherlands
+31610429148

Let’s create magic today Queens! Today on the menu: Vegan Chocolate Lava Cake

Just imagine a warm, luscious, gooey, melt-in-your-mouth rich dark chocolate lava cake. Did you imagine it? Feels good huh?! You may not guess it by looking at it – or even after having a few bites – but this Chocolate Lava Cake is actually pretty healthy. And even better: It’s all vegan! (Shoutout to www.carrotsandflowers.com for creating this amazing recipe)

This chocolate lava cake is the prefect thing to satisfy a sweet tooth AND it is ridiculously easy to make. So here is what you’re going to do. Check the recipe, buy the ingredients, get to the kitchen and make these mouthwatering, ultra chocolatey, over-indulgent and rich in flavor treats.

If you do make this recipe, don’t forget to tag me on Instagram or Facebook and use the hashtag #FitQueensFoodies. I’d love seeing your take on my recipes.

Het is tijd voor een nieuw recept Queens! Vandaag op ons menu: Vegan Chocolade Lava Cakes (Met vloeibare chocoladevulling)

Stel je eens voor: De eerste hap. Een warme, rijke, smeuïge chocolade lava cake, en voordat je het beseft, voel je de heerlijke vloeibare chocolade vulling in je mond smelten. Totale blijdschap! Heb je eraan gedacht? Voelt goed hè?! Je zou het op eerst gezicht niet raden- of zelfs na een paar happen – maar deze Chocolade Lava Cake is best wel gezond. En nog beter: het is vegan. (Yay!) (Originele recept van www.carrotsandflowers.com. Mijn dank is groot!)

Deze chocolade lava cake is perfect voor wanneer je trek hebt in iets zoets EN het is ook nog heel makkelijk te maken. Dus dit is wat je moet doen. Kijk naar het recept, koop alle ingrediënten die je nodig hebt, ga naar de keuken en maak ze. Ze zijn TE lekker om het niet uit te proberen.

Laat het mij vooral weten via Instagram of Facebook  met de hashtag #FitQueensFoodies  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Prep time | Cook time |Total time | Servings                 

10 min            13 min            23 min.            6

Ingredients

  • 1 cup spelt flour
  • ⅓ cup unsweetened cocoa powder
  • ¾ cup apple sauce
  • ¾ cup unsweetened almond milk (ROOM TEMPERATURE)
  • 1 tsp apple cider vinegar
  • ½ cup brown sugar
  • 3 tbsp melted coconut oil
  • ¾ tsp vanilla extract
  • ¾ tsp baking powder
  • ¼ tsp sea salt
  • ⅔ cup dark chocolate
  • extra 12 squares of dark chocolate (70% and up)

Instructions:

  • Preheat the oven to 190 °C (400F)
  • First of all, combine almond milk and apple cider vinegar. Whisk and leave to sit for 5 minutes. (It will look “like milk gone bad” but that’s exactly what we need)
  • Melt the 2/3 cups of chocolate au bain-marie.
  • Add the coconut oil, vanilla, brown sugar, and applesauce to the almond milk+ apple cider vinegar mixture and beat with a whisk until the mixture gets frothy.
  • Add the cocoa powder, flour, salt, and baking powder. Whisk well and then stir in ⅓ cup melted chocolate chips. Save the other 1/3 cup for topping.
  • Grease muffin tin with coconut oil
  • Spoon ¼ cup of batter into the greased muffin tin (makes 6).
  • Fold in 2 squares of chocolate  into the batter and push down to the the middle. Add more batter to cover the chocolate pieces.
  • Bake for 13 minutes. The outside needs to be fully cooked, but the inside should be all moist and gooey. (So the toothpick method isn’t applicable)
  • Let the cakes cool for about 5 minutes and then flip the muffin tin to release the lava cakes.
  • Top the cakes with the remaining 1/3 cup of melted chocolate
  • Use your favorite toppings* and serve warm.

Notes:

  • *I used edible flowers, but ice cream, fresh fruit (specially berries), whipped (coconut) cream  or blackberry jam is delicious too! Be creative!
  • These cakes are best served warm. If cooled down reheat in the microwave for 30-40 seconds.
  • They can be stored in the fridge for up to 3 days (After that the texture might change)

Voorbereiding|Kooktijd| Totale tijd|Porties              

10 min                       13  min        23  min             6

Ingrediënten

  • 1 spelt bloem
  • ⅓ kopje ongezoet cacaopoeder
  • ¾ kopje appelmoes
  • ¾ kopje ongezoete amandelmelk (KAMERTEMPERATUUR)
  • 1 theelepel appelazijn
  • ½ kopje bruine suiker
  • 3 eetlepels gesmolten kokosolie
  • ¾ theelepel vanille-extract
  • ¾ theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • ⅔ kopje pure chocolade
  • 12 vierkantjes pure chocolade (70% en meer)

Instructies:

  • Verwarm de oven voor op 190 ° C (400F)
  • Voeg appel azijn toe aan amandelmelk en laat het  5 minuten staan. (Het ziet er geklonterd uit, maar dat is precies wat je nodig hebt)
  • Smelt de 2/3 kopjes chocolade au bain-marie.
  • Voeg kokosolie, vanille, bruine suiker en appelmoes toe aan de amandelmelk + appelazijn mengsel en klop met een garde tot het mengsel schuimig wordt.
  • Voeg cacaopoeder, bloem, zout en bakpoeder toe. Klop goed en roer ⅓ kopje gesmolten chocolade erdoor. Bewaar de andere 1/3 kop voor als topping
  • Vet een muffinvorm in met kokosolie
  • Schep ¼ kopje van het beslag in de ingevette muffinvorm (Je kan er 6 mee maken).
  • Vouw 2 blokjes chocolade in het beslag en druk zachtjes naar het midden. Voeg meer beslag toe om de chocoladestukjes te bedekken.
  • Bak gedurende 13 minuten. De buitenkant moet volledig gaar zijn, maar de binnenkant moet vochtig en kleverig zijn. (Dus de tandenstokermethode is niet van toepassing)
  • Laat de cakes ongeveer 5 minuten afkoelen en draai dan de muffinvorm om de lava cakes eruit te krijgen.
  • Voeg de resterende 1/3 kopje gesmolten chocolade toe als topping
  • Gebruik je favoriete toppings * en serveer warm.

Opmerkingen:

  • * Ik heb eetbare bloemen als topping, maar ijs, vers fruit (met name bessen), slagroom (kokos) of braambessenjam is ook heerlijk! Wees creatief!
  • Deze cakes worden het best warm geserveerd. Indien afgekoeld, opnieuw opwarmen in de magnetron gedurende 30-40 seconden.
  • Ze kunnen maximaal 3 dagen in de koelkast worden bewaard (daarna kan de textuur veranderen)

Wat zijn kopjes? (Measuring Cups)

Cups zijn maateenheden die ze gebruiken in Engeland en Amerika, zoals wij gebruik maken van grammen, liters en alle afgeleiden daarvan. Wij wegen onze ingrediënten af op een weegschaal en meten vocht met behulp van een maatbeker. Bij cups heb je geen weegschaal of maatbeker nodig. Het zijn tools waarmee je de ingrediënten ‘afmeet’. Ze lijken op kleine steelpannetjes in de maten 1 cup, 1/2 cup, 1/3 cup en 1/4 cup. Hiermee kan je dus veel sneller de gewenste hoeveelheden afmeten en hou je dus meer tijd over voor het bakken zelf.
 –
Deze zijn te koop in winkels zoals blokker, xenos, DOK  of online.

DID YOU KNOW / WIST JE DAT

DARK chocolate (>70%)  is very nutritious as it contains fiber, iron, magnesium, copper, manganese, potassium, phosphorus, zinc and selenium.

Even though it’s very nutritious, it’s still packed with calories. A 100 gr bar can quickly add up to 600 calories to your daily food intake so be careful. MODERATION IS KEY!


PURE chocolade (>70%) is heel gezond. Het bevat onder andere vezels, ijzer, magnesium, koper, mangaan, kalium, fosfor, zink en selenium.

Hoewel het erg gezond en voedzaam is, zit het nog steeds boordevol calorieën. 100 g kan snel 600 calorieën toevoegen aan je dagelijkse voedselinname, dus wees voorzichtig. ALLES MET MATE!

Related Posts

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: