Let’s create magic today Queens! On today’s menu we have home-made granola. You can definitely feel good about digging into this nutritious and healthy snack when the craving strikes.

You know, it is amazing how we often choose for store bought granola because it’s easier. I get that, but the thing is that most of the store-bought granola is high in refined sugar and contains unnecessary fats, oils and fillers. I can hear you think already: “Is home-made granola worth the effort”? Let’s balance things out.

Pros: You get to control what’s in it | You can add ANY variations you want | You can make it as healthy as you want | You decide how much it will cost (depending on the ingredients)

Cons: It takes time

It seems that there are more pros than cons.  The only one I could think about was the time it takes to make, but you can make a big batch that can last for up to two weeks so problem solved. There might be the slightest (I repeat: slightest) possibility that I’m pretty biased, that’s why I could only think of one ‘disadvantage’. I mean the home made version is so delicious that you’ll never want store-bought again. If you make this recipe you will understand why.

Give it a try and enjoy!

Het is tijd voor een nieuw recept, Queens! Vandaag op ons menu: Granola. Dit is een geweldige, gezonde en heerlijke optie voor wanneer je trek hebt. Geen schuldgevoel dus!

Ik vind het verbazingwekkend hoe we vaak voor gemak kiezen en al onze etenswaren al klaar willen kopen. Dat snap ik, soms wil ik dat ook om tijd en energie te besparen, maar het probleem is dat de meeste granola in de winkel veel geraffineerde suiker, onnodige vetten, oliën en vullers bevatten. Ik hoor je al denken: “Is zelfgemaakte granola wel de moeite waard”? Laten we maar de voor, -en nadelen bespreken.

Voordelen: Je hebt controle over wat erin zit | Je kunt ELKE variaties die je wilt eraan toevoegen | Je kunt het zo gezond maken als je wilt | Je bepaalt zelf hoeveel het gaat kosten (afhankelijk van de ingrediënten)

Nadelen: het kost tijd

Het lijkt er op dat er meer voordelen dan nadelen zijn. Het enige nadeel die ik kon bedenken was de tijd die nodig is om het te maken, maar je kunt een grote hoeveelheid maken die tot wel twee weken meegaat. Probleem opgelost dus! Kleine kans dat ik misschien (ik herhaal: misschien) nogal  wat bevooroordeeld ben. Dat is waarschijnlijk de reden dat ik maar één ‘nadeel’ kon bedenken. De zelfgemaakte versie is zo lekker dat je nooit meer de “winkel versie” zal willen kopen. Als je dit recept maakt, begrijpt je dan wat ik bedoel.

Probeer het en geniet ervan!

Prep time|Cook time|Total time|Servings                   

5 min           10 min         15 min          3 cups

Ingredients

  • 2 cups rolled oats (old fashion oats)
  • ½ cup raw nuts (I used almonds)
  • ¼ cup raw seeds (I used chopped sunflower seeds)
  • 3 tablespoons agave nectar/raw honey
  • ½ cup dried fruit (I used cranberries and raisins)
  • 3 tbsp coconut oil
  • pinch of salt

 Instructions:

  • Preheat the oven to 175º C.
  • Combine all ingredients in a mixing bowl (Use hands to mix. It will be very sticky)
  • Spread the mixture in a thin layer on a baking sheet
  • Bake for 10 minutes (very lightly toasted)
  • Cool for 5 minutes
  • Don’t forget to enjoy 😉

Notes:

  • Keep in an airtight container in a cool, dry place
  • It can be stored for up to 2 weeks
  • You can add more nuts or dried fruits if you want
  • ½ cup is typically a serving

Voorbereiding|Kooktijd| Totale tijd|Porties              

5 min                       10 min         15 min          3 kopjes

Ingrediënten

2 kopjes havervlokken
½ kopje rauwe noten (ik koos voor amandelen)
¼ kopje rauwe zaden (ik koos voor zonnebloempitten)
3 eetlepels agave nectar / rauwe honing
½ kopje gedroogd fruit (ik koos voor veenbessen en rozijnen)
3 eetlepels kokosolie
snufje zout

Instructies:

Verwarm de oven op 175º C.
Meng alle ingrediënten in een mengkom (Gebruik je handen. Het zal heel plakkerig worden)
Verdeel het mengsel in een dun laagje op een bakplaat
Bak voor 10 minuten (heel licht geroosterd)
Afkoelen voor 5 min
Vergeet niet te genieten 😉

Opmerkingen:

Bewaar in een luchtdichte glazen pot. (koel en droog)
Binnen 2 weken eten
Je kunt meer noten of gedroogde vruchten toevoegen als je wilt
½ kopje is meestal een portie

Wat zijn kopjes? (Measuring Cups)

Cups zijn maateenheden die ze gebruiken in Engeland en Amerika, zoals wij gebruik maken van grammen, liters en alle afgeleiden daarvan. Wij wegen onze ingrediënten af op een weegschaal en meten vocht met behulp van een maatbeker. Bij cups heb je geen weegschaal of maatbeker nodig. Het zijn tools waarmee je de ingrediënten ‘afmeet’. Ze lijken op kleine steelpannetjes in de maten 1 cup, 1/2 cup, 1/3 cup en 1/4 cup. Hiermee kan je dus veel sneller de gewenste hoeveelheden afmeten en hou je dus meer tijd over voor het bakken zelf.
 –
Deze zijn te koop in winkels zoals blokker, xenos, DOK  of online.

DID YOU KNOW / WIST JE DAT

Oats are rich in carbs, fiber, vitamins, minerals and antioxidants. It’s also higher in protein and fat than most other grains.

Havermout is rijk aan koolhydraten, vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Het heeft ook meer eiwitten en vetten dan de meeste andere granen.

Related Posts

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: