Ammunitiehaven 351, 2511XL, The Hague. The Netherlands
+31610429148

Let’s create magic today Queens! Today, we have blackberry chia seed jam on the menu.

I used to buy jam in stores and one day I took a minute and checked the ingredients list. I realised that what they claimed to be jam was just some fruit, heated up with sugar and pectin, filled with preservatives and some of them even with artificial flavors and colors. Since then, whenever I want jam, I make this 15 minutes recipe at home. This one is a low-sugar, all-natural jam that takes only minutes to prepare.

This jam is made with chia seeds. Besides being rich in antioxidants, chia seeds are special because of their gelatine-like properties. Once water is added, they absorb 12 times their body weight, giving off a jelly-like texture. This means that instead of loading up the jam with refined sugar to make it thick, you can use chia seeds instead.

The best thing of this recipe is that you can always use other fruits such as strawberries, blueberries or a mix of both. You can have it unsweetened or sweetened with just a touch of honey/maple syrup instead. Jam at its best.

I hope you enjoy it.

Het is tijd voor een nieuw recept Queens! Vandaag op ons menu: bramen jam met chia zaden

Jm kocht ik altijd in de supermarkt. Op een dag was ik benieuwd naar de ingrediënten en begon deze te bestuderen. Tot mijn verbazing was ‘jam’ verhitte fruit met suiker, pectine, conserveermiddelen en kunstmatige smaak, -en kleurenstoffen. Sindsdien, wanneer ik trek heb in jam, probeer ik altijd dit recept te maken. Dit is een suikerarme, natuurlijke jam die heel makkelijk te maken is.

Deze jam is gemaakt met chiazaden. Naast het feit dat ze rijk zijn aan antioxidanten, zijn chiazaadjes speciaal vanwege hun gelatine-achtige eigenschap. Chia zaad absorbeert tot 12 keer zijn gewicht in water, waardoor het een gelatine -achtig textuur krijgt. Dit betekent dat in plaats van geraffineerde suiker kan je beter chia zaad gebruiken om je jam stevig te maken.

Wat ik goed vind aan dit recept is de variatie mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld aardbeien, bosbessen of een combinatie van beide gebruiken. De jam is ook heerlijk ongezoet, maar je kan het ook zoeter maken met een vleugje honing / ahornsiroop. Dit is jam op zijn best.

Ik hoop dat je het lekker vind.

Prep time|Cook time|Total time|Servings                   

5 min           10 min         15 min                1 cup

Ingredients

  • 1.5 cups frozen blackberries
  • 2 tbsp chia seeds
  • 1/2 tsp vanilla extract
  • 2-3 tablespoons pure maple syrup/honey (depending on how sweet you like your jam)

 Instructions:

  • Bring the blackberries to a low boil, stirring frequently. Simmer on low heat until the berries soften (About 5 minutes)
  • Lightly mash the blackberries with a fork. (Leave some berries in chunks for texture)
  • Stir in the maple syrup/honey and chia seeds. Cook the jam on low until it thickens, about 5 minutes. (Stir frequently so it doesn’t sitck)
  • Remove the jam from heat and stir in the vanilla extract.
  • Let jam cool and enjoy

Notes:

  • The jam will stay good in the fridge up to 2 weeks.
  • Pour in a glass jar or air-tight container and store in the refrigerator.

Voorbereiding|Kooktijd| Totale tijd|Porties              

5 min                       10 min         15 min          1 kopje

Ingrediënten

  • 1,5 kopjes bevroren bramen
  • 2 eetlepels chiazaden
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • 2-3 eetlepels pure ahornsiroop / honing (afhankelijk van hoe zoet je van je jam houdt)

Instructies:

  • Breng de braambessen op laag vuur en roer regelmatig. Laat het sudderen tot ze zachter worden (ongeveer 5 minuten)
  • Prak het met een vork tot moes. (Laat wat bessen in stukken voor textuur)
  • Voeg de ahornsiroop / honing en chia zaden toe. Laat het sudderen totdat hij steviger wordt, ongeveer 5 minuten. (Regelmatig roeren)
  • Verwijder de jam van het vuur en voeg vanille-extract toe
  • Laat de jam afkoelen en geniet ervan.

Opmerkingen:

  • De jam zal maximaal 2 weken in de koelkast blijven.
  • Bewaar in een glazen/luchtdichte pot en bewaar in de koelkast.

Wat zijn kopjes? (Measuring Cups)

Cups zijn maateenheden die ze gebruiken in Engeland en Amerika, zoals wij gebruik maken van grammen, liters en alle afgeleiden daarvan. Wij wegen onze ingrediënten af op een weegschaal en meten vocht met behulp van een maatbeker. Bij cups heb je geen weegschaal of maatbeker nodig. Het zijn tools waarmee je de ingrediënten ‘afmeet’. Ze lijken op kleine steelpannetjes in de maten 1 cup, 1/2 cup, 1/3 cup en 1/4 cup. Hiermee kan je dus veel sneller de gewenste hoeveelheden afmeten en hou je dus meer tijd over voor het bakken zelf.
 –
Deze zijn te koop in winkels zoals blokker, xenos, DOK  of online.

DID YOU KNOW / WIST JE DAT

Chia seed is a high source of fibre, it aids digestion, it helps control blood sugar levels, it gives you a full feeling and it can help with weight loss?

Chiazaad is een goede bron van vezels, het helpt met de spijsvertering, het helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, het geeft je een vol gevoel en het kan helpen met afvallen?

 

Related Posts

Leave a comment

%d bloggers like this: